Viacerí pýtate recept na naše "čabajky", tak sme sa rozhodli to zverejniť.
Ingrediencie na 10 kg mäsa:
30 g celej rasce, pri rýchlej konzumácii, ak sa klobása ihneď po vyrobení pečie, je lepšie použiť rascu drvenú, ale preosiatu cez sitko na múku, aby sa najdrobnejšie časti rasce nepoužili, lebo sfarbia zmes mierne na tmavšiu a má to aj tú výhodu, že aróma rasce sa viac zvýrazní.
250 g mletej papriky, celkom, z toho najmenej 150 g sladkej
100 g štipľavej, je na nás, aký pomer sladkej a štipľavej zvolíme, individuálne podľa chuti
60 g cesnaku. Nestačí ho pretlačiť cez malý kuchynský lis. Keď sa klobása pripravuje na údenie najlepšie je rozmixovať. Kúsky cesnaku bývajú zdrojom plesne.
220 g kuchynskej soli,
Zloženie mäsa na 10 kg klobásy:
1 kg bravčovej krkovičky bez kostí (pomáha sfarbiť klobásu do červena)
5 kg bravčového pliecka bez kosti
4 kg bravčového bôčika bez kosti, kože a chrupaviek
Postup:
Mäso zomeliete na rezačke masa – doska s priemerom 6-8 mm (starý mlynček 8 mm, priemyselný mlynček 6 mm). Pridáte ingrediencie a potom zmes dobre a dokonale premiešate, až sa mäso spojí a začne sa lepiť. Necháte odstáť jednu noc. Vymiešanú zmes naplníte pomocou mlynčeka alebo narážačky na mäso do obalu, pevne natlačíte a zaviažete. Zvlhčujete a natláčate po jednom obale postupne. Natlačené výrobky popicháte tenkou ihlou. "Čabajská" klobása sa údi pozvoľna 2 - 3 dni ovocným alebo bukovým drevom studeným voňavým dymom. Klobásu necháte minimálne mesiac obschnúť.